
Mięta pieprzowa w herbatach ziołowych
Cenione od tysiącleci właściwości mięty, są nie do przecenienia jeśli chodzi o dolegliwości żołądkowo-trawienne. Popularnie stosowana w naszym kraju mięta pieprzowa nie tylko odświeża oddech, ale także udrażnia drogi oddechowe. Właściwości dezynfekujące oraz uspokajające sprawiają, że liczne herbaty ziołowe często wykorzystują w swoim składzie właśnie miętę!
Popularne i mniej popularne odmiany mięty
Mentha L. to roślina z rodziny jasnotowatych, posiadająca w swoim szeregu ponad 30 różnych odmian. Popularna mięta zielona rośnie dziko na polskich łąkach, roztaczając po okolicy przyjemny, delikatny zapach. Ogrodowe odmiany mięty uprawiane są ze względu na swój smak oraz zapach. Popularna w Polsce mięta pieprzowa, swoim zapachem kojarzy się z zapachem słynnych gum do żucia, dbających o zdrowie zębów i jamy ustnej. Mniej popularne odmiany, takie jak na przykład mięta czekoladowa, jak sama nazwa wskazuje roztacza dookoła siebie zapach czekolady. Warto dodać ją do zwykłej herbaty, aby uzyskać niespotykany aromat.
Uprawa
Herbata premium , w której skład wchodzą zioła (między innymi mięta), wykorzystuje jedynie starannie wyselekcjonowane liście oraz inne części roślin. Uprawiane w otoczeniu czystego powietrza herbaty ekologiczne , wykorzystują dziko rosnące odmiany mięty. Z kolei odmiany bardziej egzotyczne uprawiane w doniczkach, rosnąc pod czujnym okiem ekspertów uprawy roślin, cechują się wysoką jakością oraz wyjątkowym smakiem.
Cenne właściwości
O ile herbata aromatyzowana zapachem mięty może jedynie naśladować jej cudowny aromat, o tyle nie posiada jej cennych składników odżywczych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Herbata miętowa to antidotum na nieświeży oddech, bolący żołądek oraz stargane nerwy. Powinny pić ją osoby chore, mające problemy z oddychaniem, gdyż posiada ona właściwości dezynfekujące oraz udrażniające.