Herbata z imbirem także na lato


herbata z imbirem

Napój na każdą porę roku

Imbir to jeden z najpopularniejszych dodatków do herbaty. Decyduje o tym jego smak, a także działanie, jakie zyskuje napar dzięki niemu. Herbata z imbirem rozgrzewa i wzmacnia. Bardzo chętnie pije się ją zimą, gdy trzeba bardziej dbać o siebie. Jednak latem też warto o niej pamiętać.

Lata nie zawsze są ciepłe i słoneczne. Nawet o tej porze roku może być zimno i deszczowo. Dlatego wzmacniająca herbata z imbirem przydaje się latem. Ale działanie naparu to tylko jeden powód, by wybierać taki dodatek. Najważniejszy jest smak. To dodatek, który mocno zmienia smak herbaty. Dla wielu osób napar z imbirem jest najsmaczniejszy. Takim osobom można polecić to połączenie także latem i w każdą inną porę roku. Najczęściej tak urozmaicana jest herbata czarna. Można jednak dodawać go do czerwonej i zielonej. Warto przetestować i takie połączenia.

Herbata z imbirem w wersji na lato

Do gorącego naparu np. czarnej herbaty dodaje się kawałki imbiru. Musi być gorąca, żeby wydobyć smak z imbiru. Niekoniecznie jednak trzeba ją pić ciepłą. To, co preferuje się latem, to dobra herbata, z ulubionymi dodatkami i chłodna. Taka wspaniale gasi pragnienie i nie rozgrzewa dodatkowo organizmu. W czasie upałów lepiej tego unikać. Herbatę z imbirem można też pić w wersji na zimno. Gdy już imbir da smak, można umieścić ją na chwilę w lodówce. Jeszcze lepszym pomysłem jest wrzucić do niej kostki lodu. To zawsze wygląda atrakcyjnie, czy jest to herbata zielona, czy o dowolnym innym kolorze.

Herbata z lodem to pomysł na to, by podać ją w sposób efektowny. Najlepiej będzie wyglądać w szklance, zwłaszcza wysokiej, ale przezroczysty kubek też jest dobry. Jeśli odwiedzając sklep z herbatami, znajdzie się wersję z imbirem, to przygotowanie napoju jest szybsze i łatwiejsze. Warto jednak pomyśleć i o innych dodatkach, na lato typowych dla tej pory np. plasterkach cytryny, listkach mięty. Wzbogaci się dzięki temu smak, a wygląd podanej komuś herbaty będzie jeszcze bardziej atrakcyjny.